ЖИТТЄВЕ КРЕДО: "Любити життя і цінувати кожну його хвилину. У книгах шукати істину, у людях – мудрість…"

ПЕДАГОГІЧНЕ КРЕДО: "Відкрити у кожній дитині душу творця, дати їй змогу пробудитися і розквітнути"


Методична проблема:

"Формування національної свідомості та духовного світу школярів засобами мистецтва"

Моє завдання:

Зрозуміти кожну особистість та виявити до неї повагу.

Свою роботу спрямувати на те, щоб кожен учень міг: оволодіти необхідними навичками з предметів художньо-естетичного циклу; поповнити знання у сферах, які цікаві йому і розкривають йому нові горизонти пізнання; розвинути свою самосвідомість як самостійної особистості і як члена колективу.

Зробити процес навчання захоплюючим та радісним. І тут важливе все: посмішка, доброзичливий тон, мистецтво спілкування, почуття гумору.

Розвивати природжені здібності дітей на благо їх, на благо оточуючих їх людей, на благо миру


неділю, 23 листопада 2014 р.

Мистецтво квілінгу

кожен вид рукоділля щось виховує в нас, чомусь вчить...


Квілінг вчить терпінню, акуратності, посидючості. Заспокоює, знімає стрес і негативні емоції. Діткам корисно займатися квілінгом для розвитку образного мислення і дрібної моторики.
Зачаровує мистецтво скручування довгих та вузьких смужок паперу в маленькі спіральки, видозмінювати їх форму і складати з отриманих деталей об'ємні або площинні композиції. 
Орнаменти, зроблені з маленьких паперових «баранців», - результат клопіткої, майже ювелірної роботи.
Мабуть, багатьом з нас слово "квілінг" мало відоме. Проте всі сучасні рукодільниці знають, що, застосовуючи цю техніку, можна виготовити чимало цікавих та неповторних прикрас.


Історична довідка
Квілінг(анг.quilling) - мистецтво скручування довгих та вузьких смужок паперу.
 Вважається, що мистецтво квілінгу (англ. quilling від слова quill — «пташине перо») виникло наприкінці ХІV — початку ХV століття в середньовічній Європі, де монахині закручували позолочені смужки паперу на кінчику розщепленого пташиного пера і створювали вишукані медальони. Навіть при детальному огляді ці вироби здавалися золотими. За допомогою цієї техніки обрамляли ікони, оздоблювали обкладинки книжок, внутрішнє вбрання храмів. Нажаль, папір — недовговічний матеріал, тому до наших днів зберіглася лише невелика кількість середньовічних шедеврів.
Сьогодні квілінг є дуже популярним видом мистецтва у багатьох країнах світу. В Англії в 1983 році був створений «Квілінг Союз Англії». В Південній Кореї існує ціла Асоціація аматорів паперової пластики.



 Інструменти для квілінгу:
Інструменти для квілінгу бувають різні. Проте, для виконання робіт у техніці паперокручення спеціальні інструменти мати не обов`язково.

Шило
У Європі використовують для скручування смужок паперу пластмасову чи металеву паличку з розщепленим кінцем. Проте можна використовувати і звичайне шило з діаметром приблизно один міліметр. Воно використовується для намотування смужки паперу у спіраль.
Замість шила можна використовувати звичайну зубочистку.
Машинки для закручування смужок продаються також у магазинах товарів для рукоділля.


Пінцет
Кінці повинні бути гострими, точно суміщеними. Для виконання робіт високої точності. Має бути зручним для вашої руки та забезпечувати надійне захоплення паперу. Використовують для приклеювання.

Ножиці
Ножиці мають бути достатньо загострені для максимально точної нарізки бахроми.


Клей
Клей має достатньо швидко засихати і не залишати слідів. Можна користуватися ПВА.

Папір для квілінгу
Готові нарізані смужки паперу різного кольору можна купити у спеціалізованих магазинах або зробити самим за допомогою ножиць, олівця та лінійки. Папір має бути пофарбований в обсязі, тобто обидві сторони і зріз мають бути одного кольору. Стандартна ширина смужки приблизно 3 – 7мм. Ширина залежить від того, що Ви хочете зробити.


 

Техніка квілінгу
Смужка паперу звивається у щільну спіраль. Починати потрібно з краю смужки, який накручується на кінчик гострого шила. Після декількох щільно накручених витків валик можна зняти з шила та крутити вручну. Скручувати рулон потрібно двома руками, аби він не розпустився раніше, ніж потрібно. Тепер, коли уся стрічка згорнута послабте пальці і дайте їй трохи розпуститися. Кінчик паперу змащується клеєм та закріплюється. Тепер заготівлі можна надати бажаної форми, в залежності від того де і як її стиснути. Результат залежить лише від вашої фантазії.
Скручувати папір та робити прикраси таким чином може кожен. Особливо цей вид мистецтва корисний для діток.
 За півгодинки, за допомогою скручування паперу, дитина може зробити чудову листівку. Ще однією, проте дуже важливою перевагою цієї техніки є те, що вона чудово розвиває дрібну моторику та увагу дитини. Крім того, для квілінгу не потрібно купувати дорогі матеріали та інструменти.



Кілька секретів майстерності квілінг
— для того щоб край смужки приклеївся набагато швидше, не обрізайте ножицями край смужки, а обірвіть пальцями. Розпушений край швидше пустить клей всередину волокон, і клей схопиться в секунди.
— смужки паперу зберігайте в коробках, де вони можуть лежати рівно. Хоч трішки пом'ята смужка в роботу не годиться — не створить вона красивої форми фігуру. Викидайте безжально. А решту зберігайте дбайливо.
— з коробки смужку витягуємо, тримаючи її за обидва краї. Так точно не деформується.

— якщо в майбутньому будете складати композиції, де важливі будуть ряди однорозмірних детальок, придбайте обов'язково лінійку-шаблон як на фото.
З її допомогою ви значно прискорите процес заготовки деталей, формуючи їх відразу в комірках.

 

  







Немає коментарів:

Дописати коментар